Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FILMPREMIEREK Kép

EGYSZER

A legutóbbi Oscar-gála egyik emlékezetes pillanata volt, amikor a csöpögős Disney-dalocskák között egy ismeretlen ír filmecske két főszereplője jött fel a színpadra átvenni a legjobb betétdal díját.

A kegyetlen gépezet csúnyán lekeverte Markéta Irglová köszönőbeszédét. Szerencsére Jon Stewart volt annyira jó fej műsorvezető, hogy a reklámszünet után visszahívta a boldogságtól sugárzó lányt. Ahogy az Oscar-ceremóniának is ez volt a kevés, valóban emberi pillanatainak egyike, úgy maga a film is épp egyszerűségével és emberségével hódítja meg nézőjét. Végtelenül lecsupaszított történetében a cseh bevándorló lány Dublin utcáin ismerkedik meg az utcazenélésből élő, szerelmi csalódás által kínzott sráccal, és közös bánatukat dalokba fojtva hamarosan egy saját nagylemez felvétele közben találják magukat. Még csak a nevüket sem tudjuk meg, a nyers, kézi kamerás stílus pedig kellően földközelivé teszi kapcsolatuk történetét.
A két főszereplő, Glen Hansard és Markéta Irglová a valóságban is hasonlóan ismerkedtek meg egymással, és részben az ő történetük inspirálta John Carney rendezőt az Egyszer megalkotására. Bár egy végtelenül romantikus történetről van szó, a dramaturgia nélkülöz minden romantikus mozikra jellemző fordulatot. Nincsenek vicces randik, ócska bonyodalmak és a kapcsolat nem egy sejtelmesen fényképezett ágyjelenetben, hanem a stúdióban való örömzenélés közben éri el csúcspontját. Persze a sikerhez szükség volt Hansard bivalyerős és valóban őszinte lírai dalaira is, melyek ezen lecsupaszított modern musical lényegét adják.
Maga a nagy Bob Dylan is annyira odavolt értük, hogy Hansardot és Irglovát magával vitte a turnéjára mint előzenekart. A Falling Slowly-t gyönyörű refrénjét hallva nekünk is mélyen egyet kell értenünk Dylan mester döntésével.

NARNIA KRÓNIKÁI- CASPIAN HERCEG

Ahogy Harry Potternek, úgy a Narnia kölyökgárdájának is szembesülnie kell a ténnyel, hogy az élet nem csak játék és mese.

Az első rész légiesen könnyű, tét nélküli meséje után ezúttal valódi sötétség borul a fantáziavilágra, és ez a cseppnyi komorság jót tesz Andrew Adamson filmjének. Míg a Földön csupán egy év telt el, Narniában 1300 esztendővel később járunk. Vészhelyzet van, ezért ismét segítségül hívják a Pevensie család gyermekeit, akiknek egy fiatal herceg trónra segítésében kell segédkezniük, és közben visszaadniuk a birodalmat Narnia mesés csodalényeinek, akik bujdokolni kényszerülnek.
A nehezen induló történet Caspian herceg kálváriájának bemutatásával és a földi gyerekek dimenziók közti utazásával indul, és akkor még nem sejtjük, hogy sokkal több élményben lesz részünk, mint a gyengus első rész megtekintésekor

Kép

. A párbeszédek még mindig ugyanolyan döcögősek és kínosak, viszont a két és fél órás játékidőnek csak az első órájában dominálnak. Ezután beindul az akciógépezet, mely közben kiderül, hogy Adamson az eltelt időben megnézhetett pár akciófilmet, mivel az előző epizód sutaságai után most annyira izgalmas csatajeleneteket álmodott vászonra, hogy ezek adják az új mozi savát-borsát. A várkastély éjszakai megtámadása nemcsak látványilag impozáns, de végre érezzük, hogy valódi tétje van az akcióknak. Bár vért továbbra sem láthatunk (Disney-film, ugyebár...), de legalább tudjuk, hogy számunkra kedves szereplők is valós veszélybe kerülhetnek. Ha a történet nem volna bántóan az előző rész sztorijának megismétlése, és a párbeszédeken is csiszoltak volna valamicskét, azt mondanám, hogy végre egy méltó Potter-utód született, ám így ez a lehetőség majd csak a harmadik rész premierjekor adatik meg a széria megalkotóinak.

 A NAGY CSEND

Philip Gröning rendező tizenhat évet várt arra, hogy bebocsátást nyerhessen kicsiny stábjával a karthauzi szerzetesek világtól távol eső kolostorába. Az eredmény egy nem mindennapi dokumentumfilm, ami végig hű marad a címéhez.

A nagy csend hangulatfilm. Háromórás játékideje és végtelenül lassú tempója nem kedvez a sűrűbb cselekményhez szokott nézőknek. Átéléséhez nem árt az egyedüllét, így baráti társaságunk otthon hagyása javallott, ám még így sem lesz könnyű dolgunk. E sorok szerzője sajnálatosan alkalmatlan személy az efféle spirituális élményekre, ezért gyarló módon gyakran érzett kísértést a film nézése közben a gyorstekerés gomb használatára, azzal vigasztalva magát, hogy úgysem marad le egyetlen párbeszédről sem, és a távolról öt percen át mutatott kolostor látképét így legalább csak két percen át kell élveznie.
Gröning tudatosan váltogatja a szuperközeliket a nagytotálokkal, ezzel is érzékeltetve az ember szerepét a végtelen természetben. Kamerája gyakran pihen meg egy-egy arcon vagy kézen, de ugyanúgy szereti megmutatni a hegyi erdők nyugalmát, és a kolostor ódon, időtlen idők óta álló falait. Nézőjével azt a tempót és nyugalmat próbálja érzékeltetni, amiben a karthauzi szerzetesek évszázadok óta élnek. Katonás rend uralkodik a falak között, ugyanakkor ez itt senki számára nem kényszer, hiszen önkéntesen tartják be szigorú, sok-sok lemondással járó szabályaikat lelki békéjük megtalálása érdekében. Gröning nem használ háttérzenét és narrációt, ám időnként a némafilmekre jellemző inzertek szakítják meg a képeket, melyeken bibliai idézeteket mutat be a nézőknek. A nagy csend azonban egyáltalán nem némafilm, hiszen a természetes hangok kiegészítik a gyönyörű látványt. Gröning mozija bepillantás egy másik világba, csak a legtürelmesebbeknek.

 

 


 

 

FILM HÍREK Kép

 

 

Más lessz a következő Rambo

A kiforgatott belső részek és közelről fotózott golyókimeneti nyílások rajongói valószínűleg csalódni fognak a következő Rambóban.

Stallone ugyanis egy svéd lapnak elmondta, hogy az ötödik Rambo nem akciófilm lesz. "Mindent kihoztam ebből a műfajból a John Rambóban, teljesen más alapokról szeretném folytatni" - mondta a színész-rendező.

 

Horton nyitott eddig a legjobban

Negyvenötmillió dolláros nyitó hétvégi bevételével a Horton nemcsak a Box Office élére került, de az idei legerősebb bemutatója címet is birtokolhatja egy ideig.

A Dr. Seuss könyve alapján készült animációs mozi máris behozta a költségek ötven százalékát, a 20th Century Fox ugyanis 85 millióból készítette el.

Félbevágják Pottert is

A Harry Potter-franchise producerei berezeltek attól, hogy az egyik legjobban tejelő fejőstehenük, az eddig 4,5 milliárd dollárt hozó Potter-sorozatnak vége szakad.

Kitalálták: az utolsó epizódot két részben fogják a mozikba dobni. Az első részt 2010 novemberére, míg a folytatást 2011 májusára tűzték ki. Harmadik és negyedik részről egyelőre nincs hír, de sosem lehet tudni.

 

Rekordkasza volt Hollywoodban

Minden idők legjobb évének számít anyagilag a 2007-es év, már ami a hollywoodi stúdiókat illeti.

Közel tízmilliárd dolláros bevételt könyvelhetnek el az álomgyár pénzügyesei, ami 5,4%-os növekedést jelent a tavalyihoz képest. Persze a kép akkor teljes, ha - mint arra a Guardian is rámutatott - hozzátesszük, hogy a mozilátogatók száma egyáltalán nem nőtt, a vonzó számok mindössze a jegyárak emelkedésének köszönhetőek.

 

Ledger láyna nem örörköl semmit

Kihagyta a végrendeletből lányát a nemrég tragikusan fiatalon elhunyt Heath Ledger (akit majd nyáron meg lehet nézni az új Batmanben, ahogy uralkodik).

A színész a végrendeletét még azelőtt készítette, hogy a gyereke megszületett volna, és nem változtatta meg azóta sem. Ledger szülei és testvére, akik egyben az örökösök is, a leghatározottabban ígérték, hogy a kislányt nem hagyják ki az örökségből.

Mégy egy Alien harcol  a Predatorral?

A Shock Till You Drop horromagazin egyik belső forrása szerint elkészülhet az Aliens vs. Predator harmadik része is.

A folytatás terve a meglepő, százhuszonnyolc millió dollárt kóstáló anyagi sikernek köszönhetően került terítékre. A hírt a 20th Century Fox részéről eddig senki nem erősítette meg.

 

Sorozatok

 

Odaát  

Kép

Az Odaát (Supernatural) egy természetfeletti-, fantasy-, horror-, trliller- és  drámaelemeketamerikai televíziósorozat. vegyítő

Az Odaát 2005. szeptember 13-án debütált a The WB Television  Network-on, s a második évadtól a The CW műsorán szerepel. Magyarországon az RTL Klubbon volt látható az első évad, péntek esténként tíz óra után 2006 szeptember 8. és 2007 február 9 között. A csatorna 2007 október 19 től folytatja a sorozat sugárzását a második évaddal.

A sorozat két fivért követ nyomon, Sam és Dean Winchestert, akik az Egyesült államok különböző pontjaira utaznak egy fekete 1967-es Chevy Impalával , hogy a végére járjanak paranormális történéseknek és más megmagyarázhatatlan eseteknek, amelyek természetfeletti lényekhez kapcsolhatók. Sam és Dean „vadászoknak” nevezik magukat, és a sorozat folyamán kiderül, hogy mások is követik és követték előttük is ezt az életformát. Köztük apjuk, aki a feleségével történt tragédia után gyermekkoruktól a vadászatra nevelte fiait.

Az Odaát a The CW csatornán már túl van a második évadán és 2007 május  17 -én megerősítést nyert, hogy harmadik évaddal is visszatért 2007. októberében

Főszereplők:

Sam Winchester (Jared Padalecki), az egyetemista fiatal, aki az apja és a rá váró vadász életmód elől menekült el. Bátyja kérésére segít neki eltűnt apjuk keresésében, majd egy személyes tragédia után közösen folytatják útjukat, hogy elpusztítsák az életüket megekeserítő démont. Hamarosan különleges képességek jelennek meg nála és megtudja, hogy egy a kiválaszottak közül.

 Dean Winchester (Jensen Ackles), Sam négy évvel idősebb bátyja, aki kis kora óta vakon követte apja parancsait, mindig is a vadászat volt az élete. Úgy érzi felelősséggel tartozik öccséért, meg kell védenie őt. Később kötelességtudata meginog, amikor rájön, hogy apját és Samet is könnyen elvesztheti.

 Történet:

Mikor Sam Winchester csecsemő volt, bátyja, Dean pedig négy éves, anyjukat, Maryt meggyilkolták 1983. NOVEMBER 2-án (a katolicizmusban a halottak napja). Férje, John, felfigyelt a Sam bölcsőjére csöpögő vérre, felnézett, s feleségét a plafonhoz tűzve látta, testét felnyitva. Egy pillanattal később a nő körül lángok csaptak fel. John Deant arra utasította, hogy vigye ki Samet a házból, s kétségbeesett és esetlen kísérletet tett arra, hogy megmentse házastársát, miközben a házat egyre belepték a lángok.

Miután megtudta, hogy egy démon felelős Mary haláláért, Johnon megszállottság lett úrrá, hogy megtalálja és elpusztítsa a lényt. Kitanította fiait a paranormális jelenések felismerésére és a velük szemben való védekezésre. Sam és Dean leleményes nyomozókká váltak, s hasznos harcossá apjuk mellett, hogy segítsék őt küldetésében, veszélyes teremtmények megsemmisítésében és a Maryvel végző démon felkutatásában. Ám Samnek nem tetszett az élet, amit apja szánt neki, s ez elszakadásukhoz vezetett. Sam visszatért a "normális" életvitelhez. Ösztöndijjal jelentkezett a Standford Egyetemre, s barátnőjével, Jessicával él egy lakásban az egyetem közelében. De mikor Dean felbukkan egy éjszakán Sam végzős évének őszén, azt a hírt hozván, hogy apjuk eltűnt egy "vadászat" során, Sam vonakodva bár, de beleegyezik, hogy segít testvérének megtalálni Johnt.

A fivérek követik Johnt a kaliforniai Jerichóba, ahol újabb nyomokra bukkannak apjuk tartózkodását illetőlen, s segítenek egy rejtélyes gyilkosság felgöngyölítésében. Sam ugyanakkor visszautasítja Dean hívását a kutatáshoz és további vadászatokhoz, s a hazautazást választja Jessicához. Balszerencséjére, röviddel azután, hogy megérkezik, a lányt a hálószoba plafonjához tűzve találja, vérző hassal. Sam tehetetlenül nézi, amint Jessica testét lángok emésztik fel és meghal ugyanúgy, mint anyja. Dean kimenti öccsét az égő lakásból, és a megfosztott Sam úgy dönt, folytatja az anyjával és barátnőjével végző démon hajszolását. A Winchester-fivérek apjuk keresésére indulnak.

 

Lost

Kép

 

Az Lost – Eltűntek avagy Pokoli éden (eredeti címén Lost) egy népes rajongótábornak és számos szakmai elismerésnek – köztük az Emmy- és a Golden Globe dijaknak  örvendő –amerikai  sokszereplős TV filmsorozat  2004-ben kezdődött vetítése előreláthatóan 2010 -ben ér véget. Története alapvetően egy különös trópusi sziget  lakóinak életét – köztük elsősorban egy repülőgép szerencsétlenség  túlélőinek sorsát – követi nyomon epizódról epizódra, mélységében elemezve a karaktereket. A történetvezetés különös hangsúlyt fektet az egyének lelki háttereknek  döntéseik motivációinak bemutatására.

  Az első három évad története alapján a légiszerencsétlenséget a repülőn utazó 323 személyből összesen 71 élte túl. Az első évadban felvonultatott 14 főszereplővel a szereplőgárda a második legnagyobb az amerikai televíziózás történetében. (A legnagyobb a Született feleségeké.) Bár a terebélyes stáb miatt a kiadások magasabbak a szokásosnál, a producerek  szerint ezek bőven megtérülnek a történetvezetés így elérhető rugalmasságával. Bryan Burk, a sorozat ügyvezető producere elmondása szerint így „a karakterek árnyaltabbakká tehetők, az ábrázolható kapcsolatok – így például a szerelmi háromszögek – száma nő, a háttértörténet pedig mélyebb lehet.”

 

Első évad:

A repülőgép-szerencsétlenség következtében az Oceanic 815-ös járatának életben maradt utasai egy trópusi szigetre kerülnek. A sziget viszontagságai megkövetelik az együttműködést az életbenmaradás érdekében. A túlélést misztikus dolgok nehezítik meg, beleértve egy füstszerű lényt, ami ijesztő hang kíséretében bebarangolja a szigetet; jegesmedvéket; és a sziget rosszindulatú őslakosait, akiket a túlélők csak „Többiek”-ként emlegetnek. Szembekerülnek egy francia nővel, aki már 16 éve a szigeten kényszerül élni. Felfedeznek egy földbe ásott fémajtót is, és kísérletet tesznek tutajjal elhagyni a szigetet.

 

Második évad:

A katasztrófa utáni 45. napon járunk. A túlélők és a „Többiek” konfliktusa egyre csak fokozódik; a tudomány és a hit ellentéte kiemelt szerepet kap. Míg korábbi rejtélyek megválaszolódnak, újabbak kerülnek előtérbe. Kiderül, hogy a repülőgép farokrészének is vannak túlélői, bár nagyrészük a többiek fogságába került. A fémajtó felrobbantásával, és a bunkerbe való behatolás után megismerkedünk a szigetet behálózó tudományos intézettel, a DHARMA kezdeményezéssel. A túlélők eggyike  árulóvá válik, s fény derül a repülőgép lezuhanásának okára.

 

Harmadik évad:

A lezuhanás utáni 67. naptól kezdődően folytatódik a történet. A bunker felrobbanása után a dolgok egyre rosszabbra fordulnak. Több haláleset is történik, ráadásul megdöbbentő információkat kapunk a szigetről. Egyre több mindent tudunk meg a „Többiek”-ről, és arról, hogy ki milyen ember is valójában. Miközben felcsillan a megmenekülés reménye, végzetes összecsapás készülődik a túlélők és az őslakosok között.

 

Negyedik évad:

A negyedik évad első részében ismét megismerhetünk egy vadonatúj karaktert. Több mindent megtudunk a szoborcsonkról, és a sziget történelméről. A legnagyobb újítás az lesz, hogy ebben a szezonban visszatekintések (flashback) és előretekintések (flashforward) is lesznek vegyesen.

Érdekességek:

 A Lost másfél órás nyitórésze volt a legköltségesebb pilot a televíziózás történetében: több mint 10 millió dollárba került. Csak a díszletként használt Lockheed L 10-11 repülőgép megvétele és szállítása egymillió dollárt emésztett fel.

A számok című epizód után, melyet 2005 március 3-án vetítettek számos ember játszotta meg a ltón a filmben elhangzott 6 számot. A Pittsburgh Tribune-Review szerint 500 helyi játékos játszotta meg ezeket a számokat a vetítést követő 3 napban. Ugyanebben az időben Michiganban másik 200 ember is ugyanezekre a számokra tippelt.

 Szökés:

Kép


 

Első évad:

Lincoln Burrowst Terrence Steadmannek, Amerika alelnöknője öccsének meggyilkolásával vádolják. Erős bizonyítékokat hoznak fel ellene (pl.: biztonsági kamera felvétele), és gyilkosságért halálra ítélik. Bár Lincoln hajthatatlanul állítja, hogy ártatlan, és tőrbe csalták, arra ítélik, hogy a Fox River börtönben várja meg kivégzését.

Lincoln testvére, Michael Scofield meg van róla győződve, hogy Lincoln nem követhette el a bűntényt, és szabadulási tervet készít. Michael, aki tervezőmérnökként dolgozott a Fox River börtön átépítésében, felsőteste tetoválásaiban elrejti a börtön alaprajzát. Miután lakásán minden bizonyítékot megsemmisít, bankrablást színlel, tudván, hogy elítélik, és kérésére a Fox River börtönbe küldik. Rabként rövid ideje van a különböző akadályok leküzdésére és a megfelelő kapcsolatok kiépítésére a rabok és a börtön dolgozói felé, hogy sikeresen ki tudja szabadítani a bátyját.

A 8. részben börtönmunka ürügyén be tudnak jutni a pihenőbe, ezután pedig az ásást kell véghez vinni. Bár egyszer átmenetileg más csoport kapja a börtönmunkát, a csapat nemsokára visszakapja azt.

Az első évadban két szökési kísérlet is történik, de az első kudarcba fullad, mivel a karbantartók kicserélnek egy előzőleg elmaratott csövet, amin keresztül kellett volna jutniuk. Ez még Lincoln kivégzése előtt történt. A második már a tervezett kivégzés után, mert az utolsó pillanatban leállítja a bíró a kivégzést, a Lincoln apja által benyújtott bizonyítékok miatt.

Míg Michael a börtön falain belül tesz meg mindent bátyja kiszabadításáért, gyerekkori barátjuk, az ügyvéd Veronica Donovan, kívülről próbálja felfedni az összeesküvést, mely Lincolnt börtönbe juttatta. Felfed egy sor rejtélyes balesetet, melynek eredményeképpen titkos ügynökök kezdik üldözni. Lincoln és Michael szökésének éjszakáján Veronica megtalálja a legerősebb bizonyítékot Lincoln ártatlanságáról – Terrence Steadmant élve és egészségesen.

 

második évad:

A Fox River Állami Fegyintézetből való szökés után Michael és Lincoln menekül az őket üldöző hatóságok elől. A velük együtt szökött rabok közt van Sucre, Abruzzi, C-Note, Zsebes (T-Bag), Tweener és Zakkant. A nyolc szökevény útja szétválik. Mindegyiküket más motiválja, de (Zakkantat kivéve) mindenkinek az a célja, hogy elérjék Utah államot és megtalálják Charles Westmoreland elrejtett 5 millió dollárját. A Lincoln felmentéséért folytatott küzdelem mellékvágányra kerül, mert Veronicát megölik Terrance Steadman biztonsági őrei, miután megtalálta őt a montanai Blackfootban.

A szökés után Alexander Mahone FBI-ügynököt bízzák meg a 8 szökevény elfogásával. Ő a Michael tetoválásait ábrázoló képekből és Michael merevlemezének helyreállítása után képes előre jelezni a szökevények lépéseit és csapdákat állít számukra. Bonyolódik a helyzet, amikor Bellick és Geary is beszáll a hajszába a szökevények után és Westmoreland pénzéért.

A Fox Riveri Nyolcasból a 2. évad 20. részében már csak öten élnek. Abruzzit Mahone tőrbe csalja, és egy leszámolásnál kommandósok lelövik. Tweenert is Mahone öli meg; hidegvérrel lelövi egy elhagyatott vidéken. Charles „Haywire” Patoshikot, vagyis Zakkantat szintén Mahone kényszeríti öngyilkosságra, ám minderről az FBI és az USA kormányzói tisztjei közös szervezete, a Cég tehet, amely mindent megtesz azért, hogy Burrowst és az összes társát megöljék (Mahone is nekik dolgozik). Scofieldnak sikerül egy csellel elnöki amnesztiát kisajtolnia Reynoldstól (egy telefonbeszélgetés felvételével, melynek során a testvérével beszél annak állítólagos halála után), de az elnök a Cég késztetésére lemond, így az amnesztia érvénytelen, és Scofieldéknak újra menekülniük kell. C-Note segít az igazi FBI-osoknak megbuktatni Mahone-t, és ezért szabadlábra helyezik. Az ő története jól végződik.

Lincoln és Michael Panamába menekül, ahová Mahone, Bellick, Sucre, Zsebes is jön. Az évad vége Lincoln és Sara felmentésével zárul, Michaelt a Sona nevű fegyintézetbe zárják.


harmadik évad:

A nézettséget és a sorozat iránti érdeklődést figyelve szinte biztosra lehetett venni a folytatást. A FOX hivatalosan is bejelentette, hogy a Prison Break, vagyis A szökés megkapta a megrendelést a 3. évadra.

A sorozat a 2. évad alatt nézettségi csúcsot ért el, heti átlagban 9 millióan nézik, Magyarországon is nagyon népszerű. Aki nem akar további folytatást, az szépen be tudja fejezni a 2. évad végén, amikor is nagyjából lezárul a mostani szál.

A második évad vége valamennyire utat fog mutatni a 3. évadnak, mely már nagyjából fel van térképezve    Paul Scheuring, a sorozat készítőjének elmondása szerint. Scheuring szerint a legtöbb főszereplő vissza fog térni a következő évadra is (valós életbeli tény, hogy Sarah Wayne Callies (alias Sara Tancredi) terhes, így a nyári forgatáskezdésből szinte biztos, hogy kimarad), és újabb koncepcióváltás lesz, akárcsak a 2. évadban.

A harmadik évad sztorija nemzetközi vonatkozású lesz, és a sorozat stábja kiegészül 4 új főszereplővel: két férfival és két nővel, akik nem amerikaiak lesznek. A szerepek kiosztására májusban kerül sor. A forgatás nagy része továbbra is Dallasban fog folyni, de egyre többet lesznek Floridában és Louisianában is.

 


Szereplők:

Jhon Abruzzi: maffiavezér, többszöri gyilkosságért ítélték el

David Apolskis: lopás  miatt került börtönbe

Theodore Bagwell: ferde hajlamú rab, nemi erőszakért és gyilkosságért kapott büntetést

Brad Bellick: a börtönőrök parancsnoka

Aldo Burrows: Lincoln apja

Lincoln Burrows: Terrence Steadman állítólagos gyilkosa, akit e gyilkosságért villamosszék általi halálra ítéltek

L. J. Burrows: Lincoln fia

Maricruz Delgado Sucre barátnője

Veronica Donovan: Lincoln és Michael ügyvédje, gyermekkori barátjuk 

 Benjamin Miles Franklin: iraki katona, tiltott áru birtoklásáért elbocsátották a hadseregtől

Daniel Hale: titkosügynök, Paul Kellermannel dolgozott együtt

Paul Kellerman: titkosügynök – sok ártatlan emberen kívül munkatársát, Daniel Hale-t is megölte

Bill Kimm: egy titokzatos személy, aki Kellermannak és Mahone ügynöknek is utasításokat ad

Alexander Mahone:  FBI ügynök, a Fox Riveri Nyolcas kézrekerítése a feladata

Charles Pathosik: elmebeteg rab, egy ideig Michael cellatársa volt

Henry Pope: a Fox River állami fegyintézet igazgatója

Croline  Reynolds: az USA45. alelnöke, majd később a 46. elnöke

Manche Sanchez: Sucre unokatestvére

Nick Savrinn: a Második Igazság projektben dolgozik, segít Veronicának a nyomozásban

Michael Scofield : Lincoln Burrows öccse, aki egy rablást követ el, hogy bekerüljön a Fox River börtönbe, és onnan megszöktesse bátyját

Terence Steadmann: az alelnök testvére

Fernando Sucre :Michael cellatársa, Puerto Ricóból származik, rablásért került be

Frank Tancredi : Sara apja, szenátor

Sara Tancredi: a börtön orvosa

Nika Volek: Michael Scofield Prágából származó felesége

Charles Westmoreland : a legendás D. B. Cooper, aki 5 milliót rejtett el Utah  államban egy siló alatt

A második évadtól Jeff Perry váltotta John  BilingsleytTerrence Steadman szerepében, mert Billingsley szerepet kapott az ABC The Nine című sorozatában. Camille Guaty, aki Sucre barátnőjét játszotta, szintén szerepet kapott ebben a műsorban, de még nincs tisztázva, hogyan reagálnak erre az írók.

Érdekességek:

A szökés eredeti alapötlete – hogy egy férfi szándékosan börtönbe vonul, hogy kiszökhessen onnan – Paul Scheuring egyik kolléganőjében merült fel. Bár Scheuring jó ötletnek tartotta, eleinte nem tudta elképzelni, miért tenne bárki is ilyet, vagy hogy hogyan válhatna ebből életképes tévéműsor. Később kitalálta a tévesen elítélt testvér és az összeesküvés történetét. Ezután nekiállt a történet és a szereplők kidolgozásának. 2003-ban bemutatta az ötletét a Fox Broadcasting  Companynek ,de elutasították, mert a Fox nem bízott egy ilyen műsor hosszú távú lehetőségeiben. Ezután több másik csatorna is elutasította. A műsort Scheuring később 10 részes minisorozat formájában kívánta megalkotni, mely állítólag felkeltette Stiven Pielberg  és Bruce Willis figyelmét is, a minisorozatból azonban nem lett semmi. Az olyan főműsoridős sorozatok sikerét követően, mint a Lost és a 24, a Fox meggondolta magát, és 2004-ben vállalta, hogy támogatja a sorozatot.

A börtönigazgatót játszó Stacy Keach több hónapot töltött az angliai Reading Börtönben kokaincsempészésért az 1980-as években. Annak a börtönnek az igazgatója szolgált mintául a szerephez.

Sarah Wayne Callies volt az első, akit a producerek meghallgattak Sara Tancredi szerepér, és egyben ő lett az első fontos szereplő.Vele ellentétben Wenthorth Miller (Michael Scofield) és Dominic Purcell (Lincoln Burrows) az utolsók közt csatlakoztak a főszereplőkhöz. Millert a forgatás megkezdése előtt hat nappal választották ki, Purcellt pedig csak három nappal előtte.

Sok jelenetet Jhon Wayne Gacy sorozatgyilkos volt cellájában vettek fel.

A villamosszéket nem használják kivégzések elsődleges módjaként Illinois államban, ahol a sorozat játszódik. Eredetileg Lincoln számára méreginjekció szerepelt a forgatókönyvben, a nagyobb sokkhatás kedvéért azonban a villamosszék mellett döntöttek.

A sorozatban bemutatott villamosszék eredetileg kivégzésekhez készült, de már nem használják.

A sorozat sikere arra késztette a producereket, hogy újraértékeljék a későbbi évadok cselekményét. Paul T. Sheuring, a sorozat írója és vezető producere úgy nyilatkozott, hogy „a sikerrel jönnek a kérdések a harmadik évadról, így most úgy állítjuk be az első két évadot, mint a »trilógia« első fejezetét”.

A szökevények által használt menekülési útvonal valóban létezik a filmezésre használt börtönben.

Néhány rabot játszó statiszta valóban raboskodott a Joliet börtönben.

Franciaországban más a sorozat főcímdala, ott egy francia rapszám megy az eredeti hangszeres zene helyett. Ez a FOX és a francia M6 csatorna megállapodásának köszönhető, amivel a művész és a sorozat népszerűsítését akarták elérni.

A második évad Subdivison című részében Michael Scofield megemlít egy weboldalt, az EuropeanGoldFinch.net -et, ami létező weboldal, és a FOX tulajdonában van.

Ezen a weboldalon az utolsó hozzászólás: „The bag still have the bag”. Ez az az üzenet, amit Sucre írt a 2. évad 19. részében! A mondat magyarul ennyit tesz: A „Táska még mindig a táskánál van”. Ez a szójáték onnan ered, hogy angolul Zsebest T-Bagnek szólítják (mivel a neve Theodore Bagwell), és ő lopja el a utahi pénzt.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ggff

(fffxcc, 2011.06.21 09:14)

rossz

Jaj

(Zsuzsi, 2008.10.23 16:54)

Nagyon jó az oldal.Csak az első videó nem tetszik amikor kitörik a gyerek lába!

http://www.bibem.eoldal.hu/

(http://www.bibem.eoldal.hu/, 2008.08.10 23:44)

Innen letölteni is lelehet a filmeket!!! http://www.bibem.eoldal.hu/

sztem jó

(Roland, 2008.02.04 17:33)

Szerintem jó oldal lettttttttt.

kira

(Nándi, 2008.02.03 13:49)

Komoly lett a videó is meg az oldal is sztem egész pofás.

zseniális

(zseniális, 2008.01.31 21:47)

1szerűen tökéletes lap. minden van benne ami kell. Grat. :DDD

...

(erdekel.eoldal.hu, 2008.01.16 15:12)

köszi, bár még csak most kezdem igazán szerkeszteni

tokeletes

(olasz nagy helga, 2008.01.14 15:55)

nagyon jo ez az oldal