Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


                        

Kép

 

 

 

 

 

        

 

 

 

   Mennyei krumpli recept
Hozzávalók:
4-5 burgonya
1 főzőtejszín

3 gerezd fokhagyma
szerecsendió
kevés olívaolaj

Elkészítés:
Tisztítsuk meg, és szeleteljük fel vékonyra a burgonyát. A tál aljába öntsünk kevés olívaolajat, és tegyük rá a szeleteket. Keverjük össze a tejszínt a szétnyomott fokhagymával, sóval és szerecsendióval, és öntsük a burgonya tetejére. Takarjuk le alufóliával és süssük, amíg puha nem lesz.

Tanácsok:
Köretként is remek, de önmagában is megállja a helyét!

   Görög tepsiben sült krumpli recept

 

Hozzávalók:
8 nagy szem krumpli (1 kg),
5-6 ek olivaolaj,
só,
őrölt feketebors.

Elkészítés:
A krumplit héjában sós vízben 20 percig főzöm. A sütőt előmelegítem (220 fok, gáznál 3-4). A krumplit meghámozom és hosszanti irányban négyfelé vágom. Olajozott sütőlemezre helyezem és olajjal beecsetelem. Sózom, borsozom és közéső sinen 10-12 percig sütöm. Ha van grillezője is a sütőnek, akkor az utolsó 2-3 percben azt is kapcsold be!

          Francia krumpli recept

Hozzávalók:
1-1,5 kg krumpli
0,5 dl olaj
kb.7,5 dl tej
izlés szerint ételízesítő
kevés reszelt sajt a tetejére

Elkészítés:
A krumplit meghámozom, karikákra vágom és egy tálban összekeverem az ételízesítővel és az olajjal. Tepsibe teszem és felöntöm a tejjel, vigyázva arra, hogy a felénél ne érjen följebb, mert kiforrna sülés közben. Alufóliával letakarom és 60-70 percig sütöm előmelegített közepesen meleg sütőben.
Az utolsó 10 percben leveszem az alufóliát és a reszelt sajtot a tetejére pirítom.Ez akár el is hagyható.
Nagyon kitűnő körete a márványsajtos pulykának.
Jó étvágyat hozzá!

Tanácsok:
Ha kedveled az igazán finom ízeket, akkor füstölt sajtottegyél a tetejére.Ha még feldúsítjuk akár kolbásszal, zöldséggel, akár egytálételként is szuperálhat.

Elkészítési idő: 60 perc

           Hercegnő burgonya recept

 

 

Hozzávalók:
1,5 kg főtt, áttört burgonya
10 dkg margarin
10 dkg (füstölt) reszelt sajt
3 tojás
só, vagy ételízesítő ízlés szerint

Elkészítés:
A megfőzött, áttört burgonyát tálba tesszük, és fedő nélkül néhány (5-10) percig hagyjuk hűlni. Hozzáadjuk a margarint, a tojások sárgáját, valamint a sajtot, továbbá ha szükséges ízesítjük, majd összekeverjük. A tojások fehérjét habbá verjük, és az előző keverékhez vegyítjük.

A kész masszát habzsákba (vagy erősebb nylon zacskóba, melynek az egyik sarkán lyukat vágunk) töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjuk, mintha habcsókokat készítenénk.
Közepesen meleg sütőben kb. 30 percnyi sütést igényel.

 

Tanácsok:
Sütés előtt díszíthetőek a kis halmok pl. sajttal, sárgarépa kockával...

Nagyon jól mutat sültes tálakon díszítésként is.

Elkészítési idő: 40 perc

Vegyes gyümölcsszósz (gyümölcsmártás) recept

 

Hozzávalók:
Fél kg magozott és szeletelt tetszőlkeges gyümölcs vegyesen (friss, fagyasztott, vagy befőtt),
20 dkg cukor,
fél liter víz,
pici só,
egy pohár tejföl,
egy ek liszt, kevés citromhéj.

Elkészítés:
A gyümölcsöt a cukorral, meg a citromhéjjal a vízben puhára főzöm (kb. negyed óra). A tejfölben elkeverek egy púpozott kanál lisztet és behabarom vele a mártást. Ha kell még utánízesítem cukorral, vagy sóval.

Tanácsok:
Húsok mellé ajánlott.

 

Burgonyás knédli forró krumpliból recept

Hozzávalók:
80 dkg forró krumpli
40 dkg dara
10 dkg zsír
szalonna vagy vaj
1-2 tojás vagy csak a sárgája
fél kanálnyi só
(pirított zsemlekockák)

Elkészítés:
gyúródeszkára szórjuk a darát és bele az áttört forró burgonyát. Hozzáadjuk a tojást, a sót és összedolgozzuk tésztává. A tésztához adhatunk pirított zsemlekockákat is. Kis kerek gombócokat formázunk és kb. 15 percig főzzük őket. A kifőtt gombócokat kivesszük, szétrakjuk, vajjal, szalonnával vagy zsírral megkenjük (megszórhatjuk pirított zsemlemorzsával) és párolt káposztával húshoz adjuk körítésként.

Tanácsok:
Ugyanebből a tésztából nagyon finom a gyümölccsel töltött gombóc.