Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Főzelékek

2008.12.23

Tejfölös paprikás krumpli recept

Hozzávalók:
25og tejföl
2 kg burgonya
1 fej hagyma
1dcl olaj
30dkg füstölt kolbász
2tojás
15dkg liszt

bors
piros füszerpaprika,
delikát
delikát

Elkészítés:
Az olajon üvegesre párolom a hagymát, piros füszerpaprikát szórók bele,majd felöntöm vizzel. Belerakom a burgonyát,amelyet kis kockákra vágtam. aztán rögtön utánna mehet a karikákra vágott füstölt kolbász,és izlés szerint a füszerek,vizet anyit adok hozzá,hogy ellepje. Ha a burgonya megfött, máris elkezdem beleszaggatni a nokedlit, rögtön utánna a tejfölt. még kb 5 percig főzőm,aztán fedövel letakarom.

Tanácsok:
A nokedlit kevés vizzel szoktam elkeverni, hogy ne legyen nagyon lágy a tészta.
Azért sorolom a fözelék kategóriába, mert a végeredménynél egy sűrű állagot kapunk.

Elkészítési idő: 35 perc
Kalóriatartalom: 50 kcal
Szénhidráttartalom: gramm
Zsírtartalom: gramm

  Szalonnás burgonyafõzelék recept

Hozzávalók:
1 kg újburgonya vagy apró szemû öreg burgonya
15 dkg füstölt szalonna
két fej vöröshagyma
két evõkanál liszt
egy húsleveskocka

törött bors

Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, gõzben vagy sós vízben puhára fõzzük és leszûrjük. Fölszeleteljük, becakkozzuk és ropogósra sütjük a szalonnát, a szalonnaszeleteket kivesszük és félretesszük; a zsírjában megpirítjuk az apróra vágott hagymát, meghintjük a liszttel, fölengedjük fél liter krumplilével vagy vízzel, amelyben a leveskockát feloldottuk, belerakjuk a megpuhult burgonyát és törött borssal meghintve néhány percig együtt pároljuk.

Tanácsok:
álaláskor a fõzelék tetejére rakjuk a ropogós szalonnaszeleteket.

          

          Kukoricafőzelék recept

Hozzávalók:
5O dkg kukoricakonzerv vagy 1 csomag fagyasztott tejes kukorica
5 dkg vaj
1 evőkanál liszt
1-2 dl tej
1 dl tejszín
só, őrölt fehér bors
(1 csokor petrezselyem)

Elkészítés:
A konzervkukoricát leszűrjük, és a vajon megforrósítjuk, erős lángon zsírjára sütjük. A liszttel meghintjük, és annyi tejjel engedjük fel, hogy sűrű mártás legyen. Sóval meg őrölt fehér borssal ízesítjük, és tejszínnel gazdagítva tálaljuk. {A tálon meghinthetjük finomra vágott petrezselyemmel is a tetejét.)
Ha mirelit kukoricát veszünk hozzá, a vajban felolvasztott kukoricát zsírjára sütjük, liszttel meghintjük, és ugyanúgy járunk el vele a továbbiakban, mint a konzervkukoricával

 

Tejfölös -gombás zöldborsófőzelék recept

 

Hozzávalók:
4 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
20 dkg csiperke
1 jó evőkanál liszt
zöldségléves,só,őrölt bors
1 csokor petrezselyem
1,5 dl tejföl

Elkészítés:
Az olvasztott vajon megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát,majd hozzáadjuk a zöldborsót és a megtisztított darabolt csiperkét.Felmelegítjük,kevergetve,közepes tűzön 4-5 percig tovább pároljuk,majd megszórjuk liszttel,és jól elkeverjük hogy ne legyen csomós.Felönjük annyi zöldséglevessel,hogy jó kétujjnyira ellepje,felforraljuk,majd lassú tűzön főzzük,amíg a borsó megpuhul.Közben sóval,borssal,aprított petrezselyemmel ízesítjük.Mielőtt a levennénk a tűzről,belekeverjü k az egy merőkanálnyi forró zöldséglevessel simára kevert tejfölt.Most már nem főzzük tovább,forrón tálaljuk, és megszórjuk kevés aprított petrezslyemmel.
Jóétvágyat!!

Tanácsok:
Feltétnek zöldfűszerekkel ízesített ,vastag tojáslepényt kínálunk hozzá!

Paradicsomos burgonyafõzelék recept

 

Hozzávalók:
Paradicsomos burgonyafõzelék
80 dkg nyers, tisztított burgonya, 2 dl paradicsomlé (lehet ízesített, házi vagy készen vásárolt ivólé, esetleg paradicsompüré-sûrítmény, ez utóbbiból 2 evõkanál, szûk két deci vízzel hígítva), ízlés szerint kevés cukor, 1 púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanálnyi törött fekete bors, 1 csokor zellerzöld, 1 evõkanál finomliszt, 2 evõkanál olaj.

Elkészítés:
A meghámozott és vékony karikákra vágott burgonyát lábosba rakom. Annyi vizet öntök rá, amennyi szûken ellepi és megsózva puhára fõzöm. Közben az olajon világos zsemleszínûre pirítom a lisztet, majd a tûzrõl lehúzva felöntöm a hideg paradicsomlével és simára keverem. Ezután hozzáöntöm a már puha krumplihoz, jól összekeverem, beleteszem a megmosott és nagyon apróra metélt zellerzöldet. Kevés cukorral, esetleg sóval utána ízesítem. Folytonos keverés közben felforralom és legalább öt percig fõzöm. (Ha nagyon sûrû, kevés vízzel hígítom.)

Elkészítési idő: 50 perc

             Spárgafőzelék recept

Hozzávalók:
40-50 dkg spárga
5-6 dkg vaj
ízlés szerint só, cukor, citromlé
1 teáskanál őrölt pirospaprika
2 dl tejföl
2-3 púpos evőkanál liszt

Elkészítés:
A spárgát tisztítsd meg, vágd fel kisebb darabokra és vajon párold meg. Szórd rá az őrölt pirospaprikát, majd engedd fel kb. 2-3 dl vízzel. Ízesítsd sóval, cukorral, néhány csepp citromlével és alacsony hőmérsékleten forrald fel. A tejfölt keverd össze 2-3 evőkanál liszttel, majd 1-2 dl vízzel keverd csomómentesre és ezzel sűrítsd be a főzeléket. Lassú tűzön, hagyd hogy öszerottyanjon.

 

 

 

 

 

             Cukkini főzelék recept

Hozzávalók:
1 kg cukkini (kígyóuborka vastagságú)
1 közepes fej hagyma
olívaolaj
1 csokor kapor
2-3 gerezd fokhagyma

bors
liszt
cukor
1 pohár tejföl

Elkészítés:
A cukkiniket hosszában kettévágjuk, majd uborkagyalun felszeleteljük. A hagymát finomra vágjuk, és olívaolajon megdinszteljük.
Hozzáadjuk a cukkinit, a finomra vágott kaprot, a zúzott fokhagymát, és közepes lángon fedő alatt pároljuk. Sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk 1 teáskanál cukorral és 1 evőkanál liszttel, összekeverjük, majd felöntjük kevés vízzel. Ha már majdnem kész, hozzáadjuk a tejfölt, és kicsit összeforraljuk.

Tanácsok:
Nagyon gyorsan, egyszerüen elkészíthető étel. Vegák, fogyizók is fogyaszthatják. Melegen is tálalhatjuk, de nagyon finom hidegen is.
Tejföllel és kaporlevéllel díszíthetjük! Jó étvágyat kívánok!

<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

 

           Karfiolfőzelék recept

Hozzávalók:
1 kg karfiol,
10 deka vaj,
8 deka liszt,
só,
petrezselyemzöld,
2 deci tejföl,
2 tojás.

Elkészítés:
A karfiolt apróra vagdaljuk, vagy szétszedjük, annyi sós vízzel fõzzük puhára, hogy éppen ellepje. Ha megfõtt, leszûrjük és 10 deka vajból és 8 deka lisztbõl világos rántást készítünk. A petrezselyemzöldjét is hozzáadjuk, feleresztjük a karfiol levével, de vigyázzunk, nehogy híg legyen, mert a karfiol leve legtöbbször több, mint szükséges. Végül a 2 deci tejfölt a 2 tojás sárgájával elkeverjük s azt is belekeverjük.

Zöld fűszeres újkrumplifőzelék recept

Hozzávalók:
50 dkg újkrumpli,
só, zöldhagyma, kapor,
vaj, liszt,
2 dl tejföl.

Elkészítés:
50 dkg újburgonyát megtisztítunk, kisebb darabokra vágunk, és annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepi, megfőzzük. Sóval, kevés zöldségporral és 2 szál zöldhagymával ízesítjük.
2 ek. vajból 2 ek. liszttel világos rántást készítünk, és 1 ek. apróra vágott kaprot adunk hozzá, majd vízzel meg 2 deci tejföllel simára keverjük. Amikor a krumpli megfőtt, a hagymákat kivesszük, a rántást belekeverjük, és 5 percig forraljuk.

Tanácsok:
A kapor helyett petrezselyemmel is készülhet a főzelék.