Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Húsételek

2008.12.23

Serpenyős gyros recept

Hozzávalók:
60 dkg birkalapocka (helyettesíthetõ más tetszõleges hússal is), Kotányi görög fûszerkeverék, olaj, só.

Elkészítés:
A húst szeletekre, majd kb. 1 x 1 centis csíkokra vágom, sózom és megszórom a görög fûszerkeverékkel. Kb. negyedórai "érést" követõen egy nagy serpenyõben 2-3 evõkanálnyi olajat forrósítok és megpirítom rajta a húscsíkokat. Tányérra teszem. Hozzá, illetve mellé görög saláta, tzaziki, görög mártás, illetve hasábburgonya dukál.

Szénhidráttartalom: gramm

 

Mustáros-mézes-pácolt csirkemell recept

Hozzávalók:
1 kg csikermell,
só, bors
curry,
mustár,
6-7 gerezd fokhagyma,
méz,
olívaolaj.

Elkészítés:
Vegyünk 1 kg csirkemellfilét, és vágjuk vékony szeletekre (akkor nem kell klopfolni). Aki diétázik, mindenképpen csirkével vagy pulykával főzzön, mert sajnos a sertéshúsban sok a kalória.
Keverjük ki a pácot: 20 dkg mustárhoz adjunk elég sok borsot, kis curryport, vagy hat gerezd fokhagymát, 10 dkg mézet (ha nincs, jó a gyümölcscukor is), kevés sót, és végül 4-5 evőkanál olívaolajat. Elég intenzív lesz a pác, de az nem baj, mert lesül róla.
A hússzeletekkel keverjük össze a pácot. Nem kell egyesével bekenni a szeleteket, elég, ha alaposan összegyúrjuk a páccal a húst.
Két napig érleljük a hűtőben, de minél tovább áll a hús a pácban, annál omlósabb lesz a hús. Az igazi, ha négy-öt napig érleljük, de akkor kicsit több olajat használjunk.
Sütéskor a serpenyőben elég pár kanál olívaolajat melegíteni, mivel a pácolt húson is van olaj, így nem kell sok zsiradék alá. Nagy lángon, hirtelen, öt perc alatt megsül a hús, és egészen egyszerűen isteni pecsenye lesz belőle, ami nem hizlal, hiszen a csirkemellben 130 kalória van, amit ha sütéskor lecsöpögtetünk, akkor sem lesz több tíz dekában 150 kalóriánál. Nagyon gyorsan elkészíthető. A fűszerek adagolása a páchoz tetszés szerint módosítható, ha nem szereted a curryt vagy a borsot, ne adj hozzá, de szerintem ezekkel együtt isteni.

Kalóriatartalom: 150 kcal

     Magyaros körömpörkölt recept

Hozzávalók:
3-4 köröm,
2 fej vöröshagyma,
1 evõkanál pirospaprika (aki szereti, csípõset is tehet bele),
2 db zöldpaprika,
1 db paradicsom,
3 evõkanál olaj,
1 evõkanál vegeta,
kevés só.

Elkészítés:
A megtisztított körmöket kuktafazékba rakom, majd gyengén sózott vízben olyan puhára fõzöm, hogy a csontok kicsúszhassanak belõle. Levébõl kiveszem, az összes csontot eltávolítom, és a húst félreteszem. A vöröshagymát tisztítás után apróra metélem, az olajon üvegesre fonnyasztom, ezután a tûzrõl lehúzva belekeverem a pirospaprikát, a vegetát és a borsot. Ráöntök két evõkanál köröm-fõzõlevet, majd a tûzre visszateszem. Rádobom a kicsontozott, darabokra vágott húst, a felszeletelt zöldpaprikát meg a paradicsomot és annyi fõzõlével öntöm fel, amennyi majdnem ellepi. Fedõ alatt pár percig forralom. Sós vízben fõtt burgonya és ecetes savanyúság illik hozzá.

     Sörben sült gombócok recept

Hozzávalók:
50 dkg darált hús (sertés vagy marha)
2 közepes főtt krumpli
egy kis fej reszelt hagyma
2 tojás
2-3 evőkanál mustár
só, bors
egy csokor petrezselyem
8 dkg vaj
2 evőkanál liszt
3 dl világos sör
egy kisebb babérlevél
szerecsendió
reszelt citromhéj
2-3 dl tejföl

Elkészítés:
A húsgombócok elkészítésével kezdem. A főtt krumplit még melegen lereszelem, hozzáadom a húst, a reszelt hagymát, apróra vágott petrezselymet, a tojásokat. Ízesítem egy kanál mustárral, sóval, borssal, és összedolgozom, mint ahogy a fasírtot szokás. Gombócokat formálok belőle - ki mekkorát szeret, nálam ez 8 nagyobb gombócot adott ki – és kivajazott jénaiba vagy tepsibe rakom. Elkészítem a mártást. 5-6 dkg vajat felolvasztok, megszórom a liszttel, amit kicsit megfuttatok rajta. Felöntöm 1-1,5 dl vízzel és a sörrel, beledobom a babérlevelet, ízesítem szerecsendióval, sóval és 4-5 percig habverővel kevergetve forralom, amíg kissé besűrűsödik. Ekkor reszelt citromhéjjal, mustárral ízesítem, a pikáns ízét kevés cukorral lágyítom. Végül belekeverem a tejfölt. Az egészet a gombócokra öntöm, a tepsit alufóliával lefedem, és előmelegített sütőben közepes lángon kb. fél órát sütöm. Utána leveszem a fóliát és még adok neki kb. 10 percet fedetlenül. Sós vízben főtt krumplival tálaljuk.

           Rafinált pulyka recept

Hozzávalók:
40 dkg kockára vágott pulykamell
2 dl édes fehérbor
3 teáskanál étkezési keményítő

A páchoz:

4 evőkanál mustár
4 evőkanál méz
2 evőkanál olaj
2 mokkáskanál őrölt fahéj
késhegynyi őrölt szegfűszeg
2 késhegynyi frissen őrölt bors


Elkészítés:
A pác hozzávalóit alaposan összekeverjük, a húskockákat beleforgatjuk, akkora edénybe tesszük, hogy levegővel ne érintkezzen, lezárjuk, és legalább egy éjszakán át a hűtőben tartjuk. Serpenyőt forrósítunk, a húst a páccal együtt beledobjuk, állandó forgatás közben, hogy a méz ne égjen meg, de a húskockákra rákaramellizálódjon, megpirítjuk, majd a bor felével felöntjük, és fedő alatt párolni kezdjük, rendre pótolva az elfőtt bort. Mikor megpárolódott, a leve kb. 1 dl-re besűrűsödött, 3 evőkanál vízben feloldjuk a keményítőt, a húshoz öntjük, és max. 2 percig lassan forraljuk. Szép barna, selymes, rafinált ízkölteményt kapunk a porhanyós, omlós, káprázatos pulykakockákhoz.

Tanácsok:
Sütőben sült burgonyás lepénnyel tálaljuk.

 

         Sült kacsacomb recept

Hozzávalók:
pecsenye kacsacomb (egy főre egy combot számolunk)
kacsazsír

bors
majoranna
köménymag
szerecsendió
víz
2 hagyma
3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A kacsacombokat megmossuk, besózzuk, borsozzuk és kb. 1 órát állni hagyjuk.
Bedörzsöljük majorannával, és egy lábasba tesszük. Megszórjuk köménymaggal, szerecsendióval, mellé teszünk, 2 hagymát és 3 gerezd fokhagymát. Rákanalazunk 2-3 evőkanál kacsazsírt, és kicsit megpirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amiben meg tudjuk párolni a combokat.
Fedő alatt közepes lángon min. 50-60 percig pároljuk a kacsacombokat. (Ha a víz elpárologna, pótolni kell!) Hústűvel ellenőrizzük, mennyire puhult meg a hús.
Ha megpuhult, előmelegített, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és legalább 30 percig sütjük. A combokat félidőben megfordítjuk, és folyamatosan locsoljuk a pecsenyelével.

Tanácsok:
Grillezett kukoricával tálaljuk.

                 Sajtos tarja recept

Hozzávalók:
4 szelet tarja
20 dkg trapista sajt
4 ek olaj
1 tejföl
vaj
őrölt kömény
só /tengeri

Elkészítés:
A kikloffolt tarjaszeleteket sózzuk,és beletesszük
a tepsibe,melybe előtte olajat teszünk.
A szeleteket őrölt köménnyel megszórjuk. Mindegyik
hús szelet tetejére vajat teszünk.Erre kerül a tejföl, majd a reszelt sajt.

Tanácsok:
Előmelegített sütőben 25 percig sütjük.

Krumplipürével tálaljuk.

Elkészítési idő: 35 perc

Vajban sült csirke citrommal recept

Hozzávalók:
1 csirkemell és 2 comb,
7 dl tej,
4 dkg vaj,
só,
1 citrom.

Elkészítés:
A mellet és a combot megmossuk, bőrét lehúzzuk, kicsontozzuk, majd az így kapott szeleteket jól kiveregetjük, és a tejben kb. 20 percig áztatjuk. Ezután jól lecsurgatva a tejet róla megsózzuk, és teflonserpenyőben, a vajon puhára sütjük. Tálaláskor a citrom egyik felét rácsöpögtetjük a csirkeszeletekre, míg a másik felét vékonyan karikázva díszítésként használ juk.

        Karfiolos csirke recept




Hozzávalók:
1 közepes nagyságú csirke, 1 kg karfiol, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg reszelt sajt, 1 dl natúr joghurt, 1 csokor petrezselyemzöld, késhegynyi õrölt borókabogyó, ízlés szerint só és õrölt fehér bors

Elkészítés:
A csirkét tisztítás után feldarabolom. A karfiolt meleg vízbe teszem, a külsõ leveleitõl megtisztítom és rózsáira szedem. Nagy tûzálló tálba teszek egy jól megsózott, megfûszerezett csirkedarabot egy karfiolrózsával váltogatva. A füstölt szalonnát apróra vágom, zsírját kisütöm, majd a pörcöt az étel tetejére szórom. A visszamaradt szalonnazsírba keverem a reszelt sajt felét és meglocsolom vele az étel tetejét. A tálat alufóliával lefedem és elõmelegített, forró sütõbe téve 50 percig sütöm. Ezután rászórom a nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet és a maradék reszelt sajtot, majd a joghurttal meglocsolom. Egy pillanatra visszateszem a forró sütõbe, hogy a sajt ráolvadjon a tetejére.

Tanácsok:
Ha a család nagy étkû, lehet még sült burgonyát is kínálni mellé.

Elkészítési idő: 70 perc

Húsos palacsinta (maradékokból) recept

Hozzávalók:
Maradék pörkölt, vagy ragu.
4-5 fej Gomba
10 dkg sajt
2 tojás.
0.5 kg liszt.
tej, vagy víz

Olaj.

Elkészítés:
A megmaradt a gétvégi pörkölt fínom és gyors felhasználási módja.
A pörit ledaráljuk, vagy apróbbra vágjuk.
A felszeletelt gombát olajon megfuttatjuk.
A tojásból, lisztből, só, víz hozzáadásával palacsintatésztát készítünk.
Kisütünk belőle 10 palacsintát.
A húsos keverékhez hozzáadjuk a gombát és az így kapott masszát beletöltjük a palacsintába.
Tepsiben egymás mellé rakjuk őket( szorosan) és a tetejét megszórjuk sajttal.
A sajt barnulásáig sütjük.
Vegyeskörettel, vagy pároltzöldségekkel is tálalhatjuk.

Tanácsok:
Füstölt sajttal még gazdagabb ízt kapunk. A töltelékbe is lehet sajtot tenni.
Gomba nélkül is finom.

Elkészítési idő: 35 perc

        Boros marhatokány recept

Hozzávalók:
50-60 dkg marhalábszár, 2 dl száraz vörösbor, 3 evõkanál olaj, 1 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, 1 összetört szegfûszeg, 1-1 késhegynyi õrölt gyömbérpor, õrölt csípõs paprika, só és õrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:
A marhahúst lehártyázom, a felesleges zsírt levágom róla, majd vékony, hosszú csíkokra vágom. A felforrósított olajon, erõs lángon lepirítom. Felöntöm a vörösborral, megsózom, rászórom a fûszereket és fedõ alatt, elfõtt levét apránként pótolva (vízzel vagy vízzel hígított borral), puhára párolom. A liszttel elkevert tejföllel besûrítem, felforralom és pirított tarhonyával kínálom.

Elkészítési idő: 70 perc